ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

PHOTO KALANDRANHS

 

Ο Δημήτρης Ι. Καλανδράνης  γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου το 1936. Σπούδασε λογιστικά, ξενοδοχειακά και ξένες γλώσσες. Στην Ελλάδα εργάστηκε 30 χρόνια σε αεροπορική εταιρεία. Μετά τη συνταξιοδότησή του ζει μόνιμα στην Πάρο, όπου έχει αναπτύξει έντονη κοινωνική δραστηριότητα. Γράφει διηγήματα και δοκίμια στα Νέα της Πάρου και στη Φωνή της Πάρου. Το 2011 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή, με τίτλο Του έρωτα, της ψυχής, και το 2012 το αγγλικό βιβλίο Getting to understand the Greeks, το οποίο μεταφράστηκε στα γαλλικά. Το 2013 εξέδωσε τη δεύτερη ποιητική συλλογή του, με τίτλο Διάβα ψυχής και έρωτα. Ο Ασκητής είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

biblionetper 99215

Η Κέλλυ Μαλαμάτου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Έχει σπουδάσει Γλωσσολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές: Αθέατες μεταβάσεις (Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2011), για την οποία τιμήθηκε με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή «Μαρία Πολυδούρη» του Δήμου Καλαμάτας, και Σημεία ρήξης (Εκδόσεις Μελάνι, 2015).

OIKONOMIDISΟ Γιάγκος Οικονομίδης γεννήθηκε το 1951 στο Λονδίνο. Σπούδασε Πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Στο Υπουργείο Εξωτερικών μπήκε το 1977 και εν συνεχεία τοποθετήθηκε διαδοχικά στην Αγγλία, στη Νότιο Αφρική, στο Βέλγιο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως πρέσβης της Ελλάδας έχει υπηρετήσει σε δύο χώρες και συγκεκριμένα στη Νότιο Αφρική (2001-2005) και στην Ινδία (2005-2008). «Οι διπλωματικέ ιστορίες» είναι η πρώτη του συγγραφική προσπάθεια.

SPILIADIΒεατρίκη Σπηλιάδη τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Σπούδασε στην École Pratiques des Hautes Études, Ιστορία της Τέχνης. Υπήρξε συνεργάτης ελληνικών και ξένων εφημερίδων και περιοδικών.

no avatarH Νίκη Μιχαλοπούλου γεννήθηκε το 1943 στην Αθήνα. Δεν είναι επαγγελματίας φωτογράφος, όμως χρησιμοποιούσε από παιδί τη φωτογραφική μηχανή του πατέρα της. Η φωτογραφία έγινε τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων της.

VOUTSINASO Μάριος Βουτσινάς αγαπά να ξαφρίζει, να σουφρώνει, να μαζεύει και να αναπλάθει τα πεταμένα αντικείμενα και όχι μόνο. Κανείς θα μπορούσε να χωρίσει τα έργα του σε κατηγορίες: στα μέταλλα, στο γυαλί, στα ξύλινα, ακόμα και στα μοντέρνα. Τα αντικείμενα που δημιουργεί, διηγούνται τις ιστορίες του.

tsolomitiΗ Ιωάννα Τσολομίτη είναι απόφοιτος, της Σχολής Καλών Τεχνώνμε την ειδικότητα Κεραμίστρια – Ελεύθερο Σχέδιο, Γλυπτική κ.λπ.  Έχει επίσης αποφοιτήσει και από Σχολή Μαγειρικής. Ήταν καθηγήτρια των Σχολών CHEF D’ OEUVRE και LE MONDE. Αποτέλεσε μέλος της κριτικής επιτροπής διαγωνισμών όλων των Σχολών και είναι μέλος του Chef Club. Έχει προϋπηρεσία 30 χρόνων στη μαγειρική και στην εμπειρίατης συγκαταλέγονται πολλές δραστηριότητες.Υπήρξε Executive Chef σε πολιτικά πρόσωπα.Είχε πολυετή συνεργασία με εστιατόρια για την οργάνωση και λειτουργία της κουζίνας (A la carte).Διετέλεσε Chef στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Έχει άριστη γνώση της παραδοσιακής και σύγχρονης ελληνικής κουζίνας και πολύ καλή γνώσητης Ιταλικής, Διεθνούς, Ασιατικής, Γαλλικής, fusion και ελαφριάς κουζίνας.Τελευταία της ενασχόληση είναι η διαιτητική και χορτοφαγική κουζίνα.

kokotosΟ Γιώργος Κοκοτός γεννήθηκε τον Οκτώβριοτου 1936 στην Κρήτη. Εκεί πέρασε τα χρόνια
του πολέμου, καθώς και τα πρώτα μαθητικά του χρόνια.
Τελείωσε το Β’ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών και στη συνέχεια φοίτησε στο Εθνικό Μετσόβιο
Πολυτεχνείο, από το οποίο απέκτησε τα διπλώματα του Αγρονόμου και Τοπογράφου Μηχανικού και του Πολιτικού Μηχανικού. Ασχολήθηκε με πολεοδομικές μελέτες, μεταφορές
κατολισθαινόντων οικισμών στην Ευρυτανία και με μελέτες και εφαρμογές ρυμοτομικών
σχεδίων. Αργότερα, ασχολήθηκε με μελέτες και κατασκευές κτηριακών κυρίως έργων, ιδιωτικών και δημοσίων, στη Ρόδο και στην Κρήτη.

Είναι δημιουργός πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων στην Ελούντα της Κρήτης, όπως επίσης και ιδρυτής της εταιρείας «Κτήμα Γ. Κοκοτού Α.Ε.» και της οινοποιητικής εταιρείας «Σεμέλη Α.Ε.», παραγωγού των ομώνυμων κρασιών.

choreanthiΗ Ελένη Τσικριτέα – Χωρεάνθη γεννήθηκε στην Αγία Βαρβάρα Τριχωνίδας  Αιτ/ίας, και τελείωσε το Γυμνάσιο Θηλέων Αγρινίου. Σπούδασε Παιδαγωγικά και μετεκπαιδεύτηκε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. 
Γράφει ποίηση, πεζογραφία, δοκίμιο, κριτική βιβλίου, μετάφραση, διασκευές αρχαίων ελληνικών κειμένων. Συνεργάζεται με τα εγκυρότερα παιδαγωγικά και λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες  της Αθήνας και της επαρχίας. Κείμενά της, ποιητικά και πεζά, έχουν συμπεριληφθεί στα βιβλία του Δημοτικού Η Γλώσσα μου
Είναι τακτικό μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

papastratosΉταν ο πρώτος, αν και ο μικρότερος από τους αδελφούς της οικογένειας του Αναστασίου και της Χαρίκλειας Παπαστράτου, που ασχολήθηκε με το εμπόριο καπνού. Από ηλικίας 12 ετών δούλευε ως ιδιωτικός υπάλληλος προικισμένος με εμπορικό δαιμόνιο. Έτσι 22 μόλις ετών άρχισε να δημιουργείται συνεταιριζόμενος το 1906 με τον Σωτήριο Αυγερινό όπου και συνέστησαν την εμπορική εταιρεία "Αυγερινός - Παπαστράτος" με εταιρικά κεφάλαια 6.000 δρχ. εκ των οποίων το μισό καταβλήθηκε από τον Ευάγγελο Παπαστράτο λαμβάνοντας δάνειο. Η εταιρία αυτή ήταν έμελλε τελικά να γίνει ο πυρήνας των μετέπειτα πασίγνωστων επιχειρήσεων Παπαστράτου. Από της σύστασης της εταιρίας οι ικανότητές του Ευάγγελου εντοπίστηκαν στο εμπόριο του καπνού και πολύ σύντομα η εταιρία προόδευσε ηθικά και οικονομικά καταλαμβάνοντας εξέχουσα θέση στο ελληνικό καπνεμπόριο. Το 1913, συνέπεια βαρύτατης ασθένειας του Σωτηρίου Αυγερινού η εταιρία διαλύθηκε αποδίδοντας κέρδη, μετά από τον 7χρονο βίο της, 150.000 δρχ.

Έτσι στη συνέχεια ο Ευάγγελος Παπαστράτος μαζί με τον αδελφό του Σωτήριο ίδρυσαν την εταιρία "Αφοι Παπαστράτου". στην οποία και στη συνέχεια προσχώρησαν ως μέτοχοι και τ΄ άλλα μεγαλύτερα αδέλφια τους Ιωάννης και Επαμεινώνδας. Το 1918 μετέφεραν την έδρα της εταιρίας στον Πειραιά και το 1930 συστήθηκε νέα εταιρία «Παπαστράτος ΑΒΕΣ» για τη κατασκευή και εμπορία σιγαρέτων. Ο Ευάγγελος Παπαστράτος παρά την ακάματη εργασία του στις επιχειρήσεις συμμετείχε επίσης με ενεργό και ουσιαστική δράση άλλοτε ως πρόεδρος άλλοτε ως αντιπρόεδρος ή μέλος σύμβουλος διοίκησης πλείστων κοινωφελών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων καθώς και ιερών ναών.

Ο Ευάγγελος Παπαστράτος έγραψε το βιβλίο Η δουλειά και ο κόπος της που αποτελεί και την αυτοβιογραφία του. Παρέμεινε Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας μέχρι το θάνατό του που συνέβη στην Αθήνα το 1974, και τη θέση του ανέλαβε ο ανεψιός του Αναστάσιος Παπαστράτος.

Σημειώνεται ότι τα τσιγάρα των Αδελφών Παπαστράτου, ειδικά ο Άσσος Παπαστράτου, έγιναν πολύ δημοφιλή στην Ελλάδα μέχρι την εισαγωγή ξένων τσιγάρων στις δεκαετίες του '70 και του '80. Η οικογένεια Παπαστράτου έκανε επίσης πολλές δωρεές στην Αθήνα τον Πειραιά και ειδικότερα στη πόλη του Αγρινίου.

mousamaH Ελένη Μουσαμά γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Σπούδασε ψυχολογία και τουριστικά στο Παρίσι. Παρακολούθησε μαθήματα μετάφρασης στο ΕΚΕΜΕΛ και συγγραφής παιδικού βιβλίου στο ΕΚΕΒΙ.

LADIAΗ Ελένη Λαδιά γεννήθηκε το 1945 στη Αθήνα. Σπούδασε Αρχαιολογία και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει βραβευτεί με Β’ Κρατικό Βραβείο (1981) για τη συλλογή "Χάλκινος ύπνος", με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (1991) για την "Ωρογραφία" (1999) και με Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (2007) για το βιβλίο της “Η γυναίκα με το πλοίο στο κεφάλι”. Διηγήματα της έχουν μεταφραστεί στα σλοβένικα, γαλλικά και αγγλικά. Άρθρα της και μελέτες έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες της χώρας.

KRIKELIΗ Ελευθερία Κρικέλη, το γένος Καλογεράτου, γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, όπου και έζησε τα πρώτα παιδικά της χρόνια. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βοστώνης (Boston City Hospital), αποκτώντας την ειδικότητα της Παθολόγου. Μετά από δέκα χρόνια παραμονής στις Η.Π.Α., επέστρεψε στην Ελλάδα και εντάχθηκε δυναμικά στο χώρο της ιδιωτικής υγείας. Από το 1985 έως το 2001 εργάστηκε στο Νοσοκομείο Υγεία ως μάχιμος γιατρός, ενώ διακρίθηκε και για την ενεργή συμμετοχή της ως μέλος του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού Υγεία. Το 1989 εκλέχθηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Υγεία και το 1994 έγινε Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου· το 1995 ορίστηκε μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου Υγεία / Μayo Clinic και ένα χρόνο αργότερα, το 1996, εκλέχθηκε Πρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης Ιατρών Υγεία. Από τον Φεβρουάριο του 2002 διηύθυνε την Δ΄ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, μέχρι το Φεβρουάριο του 2011, οπότε και ανέλαβε τη διεύθυνση της Α’Παθολογικής Κλινικής στον Όμιλο “ Υγεία-Μητέρα”. Αυτή είναι η πρώτη συγγραφική της προσπάθεια.

panidisO Ντίνος Πανίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972. Σπούδασε Διαφήμιση και Μακρο-οικονομία. Συνέχισε σπουδές Γλυπτικής, Ελεύθερου σχεδίου και Ιστορίας της Τέχνης και ειδικεύτηκε στην still life και υποβρύχια φωτογραφία. Σήμερα εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας με ειδίκευση στην υποβρύχια φωτογραφία και τη διαφήμιση.

Go to top